Национална галерия представя изложбатаАрхеология на забравата. Откриването е на 1 август,

...
Национална галерия представя изложбатаАрхеология на забравата. Откриването е на 1 август,
Коментари Харесай

Национална галерия представя изложбата `Археология на забравата`

Национална изложба показва изложбата " Археология на забравата ". Откриването е на 1 август, четвъртък, 18:30 часа, Софийски боеприпас – Музей за модерно изкуство (САМСИ), бул. „ Черни връх ” 2.

Обезлюдяването на селата и мощно застаряващото ни население води до остра загуба на културни обичаи и еднаквост. Селата са претъпкани със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна еднаквост. Изложбата слага на фокус забравеното културно завещание и напъните на шепа запалянковци без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.

Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust ), Англия придвижва една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи виталния път на една жена от село Кърпачево от младостта, през развъждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, предложения за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, описват нейната история.

Милена Металкова от катедра „ История и доктрина на архитектурата “ в УАСГ демонстрира работата на студенти от България, Англия, Тайван и Естония в серия от летни практики в село Кърпачево на тематика образование по запазване на културното завещание посредством връзка сред архитектура, изкуство и занаяти. Студенти от България и Англия показват техни тълкования на тематиката посредством асортимент на експресивни предмети от бита на селото.

През ноември 2018 планът на Грейт Ярмут Презервейшън Тръст за образование по запазване на културното завещание, фокусиран в село Кърпачево бе почетен с влиятелната Ангелска премия на Историческа Англия (Angel Award), инициирана от музикалния режисьор сър Ендрю Лойд Уебър в Лондон.

Изложбата е отворена за визити до 22.09.2019 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР